Gebouw

Alles dichtbij

The Bell huist in een monumentaal pand dat eigendom is van woningcorporatie Stadgenoot. Het Rijksmonument dateert uit 1873 en heeft een opvallende brede, ondiepe vorm. Het gebouw bestaat uit vier bouwlagen. Links achter het gebouw ligt het zogenaamde ‘vleugelgebouw’, een hoekige uitbouw uit 1908. Het gebouw is in 2010 volledig gerenoveerd onder toeziend oog van architect Holl. Daarbij is rekening gehouden met enerzijds de monumentale status van het pand en anderzijds de eisen die gesteld worden aan moderne kantoorruimten.

De locatie

De locatie op de Sarphatistraat omschrijven we graag als een centrumlocatie zonder centrumproblemen. Met goede reden: u kunt er parkeren, de tram stopt voor de deur en u bent bovendien zo op de ring. Zo de stad in, zo de stad uit, dat is The Bell. Bovendien zit Artis om de hoek, net als de supermarkt en verschillende lunchrooms en restaurants. Dat maakt werken in The Bell nóg aangenamer.

Over het pand

The Bell huist in een monumentaal pand dat eigendom is van woningcorporatie Stadgenoot. Het Rijksmonument dateert uit 1873 en heeft een opvallende brede, ondiepe vorm. Het gebouw bestaat uit vier bouwlagen. Links achter het gebouw ligt het zogenaamde ‘vleugelgebouw’, een hoekige uitbouw uit 1908. Het gebouw is in 2010 volledig gerestaureerd onder toeziend oog van architect Holl. Daarbij is rekening gehouden met enerzijds de monumentale status van het pand en anderzijds de eisen die gesteld worden aan moderne kantoorruimten.

Feiten en historie

De Sarphatistraat is in 1870 vernoemd naar de arts Samuel Sarphati (1813-1866), die grote invloed had op de uitbreiding en verfraaiing van Amsterdam. Hij droeg bij aan de totstandkoming van het Paleis voor Volksvlijt aan het Frederiksplein en het Amstel Hotel.

De Sarphatistraat ligt op de plaats van de tussen 1820 en 1840 geslechte stadswallen. Het gedeelte tussen Leidseplein en Frederiksplein noemt men sinds 1872 Weteringschans en het gedeelte tussen het Haarlemmerplein en Leidseplein werd Marnixstraat.

De beroemde eerste zin uit Nescio’s boek ‘De uitvreter’ luidt: “Behalve den man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter”.

Het pand waar nu The Bell huist, was van 1877 tot 1970 het Rijksgoederenmagazijn. Van 1970 tot 2008 fungeerde de Sarphatistraat 370 als politiebureau en van 1970 tot 1986 werd het ge­bruikt door de Binnenlandse Veiligheidsdienst.

De restauratie

The Bell huist in het voormalige Rijkskledingmagazijn. Het was lang in gebruik bij de Rijkspolitie en veelvuldig verbouwd: voorzien van verlaagde plafonds en een onoverzichtelijk aantal kleine werkruimtes. Het aanzien werd bepaald door donkere gangen en versleten vloeren.

Architect Steven Holl ging op zoek naar de bijzondere elementen van het pand. Hij herstelde niet als een klassieke restauratiearchitect het oorspronkelijke aangezicht, maar legde de sporen bloot van het gebruik sinds de bouw in 1873. Hij schraapte als het ware de verschillende bouwlagen af.

De donkere gangen zijn inmiddels omgevormd tot levendige, lichte straten die verbonden zijn via een imposant trappenhuis in het hart van het pand.

In de bogen tussen de office suites en de gang plaatste hij glazen panelen, waardoor het interieur veel lichter werd. Ook maakte Holl de oorspronkelijke dakconstructie weer zichtbaar. Onder de mooie kap bevindt zich een combinatie van houten en gietijzeren balken. Zij vormen het meest authentieke onderdeel van complex. Na plaatsing van extra daglichten is een heel bijzondere werkruimte ontstaan.

Architect

The Bell is gerestaureerd onder toezicht van een architect. En niet zo maar één. Time Magazine noemde Steven Holl al ‘America’s Best Architect’. Holl heeft daarnaast een enorme reeks internationale, prestigieuze awards op zijn schoorsteenmantel staan.

Het bureau van Holl heeft wereldwijde ervaring in het ontwerpen van musea, campussen en schoolgebouwen, evenals winkelruimten, bedrijfspanden en openbare gebouwen. Het bureau is gespecialiseerd in het naadloos combineren van nieuwe projecten binnen een historische omgeving. The Bell is daar een mooi voorbeeld van. Ook het gebouw van Stadgenoot, de buurman van The Bell, is een creatie van Holl.

Gallery

Hier vindt u foto’s van The Bell.

Zo krijgt u een beeld van het monumentale pand.

Plattegrond begane grond

Download
Plattegrond eerste etage

Download
Plattegrond tweede etage

Download
Plattegrond derde etage

Download
The bell brochure 2023

Download